Ajankohtaista ikoni

Ajankohtaista

Tarkista seuraava hakuaika osoitteesta www.jyu.fi/it

Uranäkymiä

IT-ala on maailman nopeimmin kasvava teollisuudenala. Se kasvaa paitsi itsenäisenä alana, niin myös muiden alojen sisällä. Työpaikkoja on tarjolla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, yrityksissä ja julkisella sektorilla – alan asiantuntijoilla onkin hyvä mahdollisuus hakeutua oman mieltymyksensä mukaisiin tehtäviin.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet, kuten yliopistosta maisteriksi valmistuneet, työllistyvät IT-alalla hyvin ja he ovat yleensä myös muista paremmassa asemassa epävakaina aikoina.

Erityisen hyvin työllistyviä ovat Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnasta valmistuneet eli alumnit. Vuonna 2013 tehdyssä selvityksessä kävi ilmi, että peräti 98 % IT-tiedekunnan alumneista oli työelämässä. Luku on poikkeuksellisen korkea jopa IT-asiantuntijoille.

Selvityksessä kävi myös ilmi, että lähes kolmasosa kaikista tiedekunnasta vuosina 1998-2013 valmistuneista oli edennyt johto- tai päällikkötason tehtäviin.

Tältä sivulta löydät IT-tiedekunnasta valmistuneiden, eli alumniemme, muistoja opiskeluajoilta sekä kuulumisia heidän uransa eri vaiheilta.

Vesa-Matti

mobility and Information Worker Evangelist

tietotekniikka

"Informaatioteknologia liittyy tänä päivänä lähes kaikkeen, joten törmään päivittäin työssäni Microsoftilla uusiin mielenkiintoisiin asioihin. Työkseni autan asiakasyrityksiä löytämään tietotyöläisen työn mielekkyyttä ja tuottavuutta lisääviä ratkaisuja. Jyväskylä jäi mieleen modernina kaupunkina, jonka yliopisto tarjosi maailmanluokan oppimisympäristön."

Anne

johtava konsultti

tietojärjestelmätiede

"Johtavana konsulttina olen avustanut ympäri Suomea toimivia organisaatioita mm. sisällönhallintajärjestelmien kehittämisessä ja määrittelyssä. Työssäni parasta ovat mukavat asiakkaat, kivat työkaverit ja jatkuvat uuden oppiminen."

Laura

myyntijohtaja, Relator Oy

tietojärjestelmätiede

"Opinnoissani tasapainoilin IT:n ja kauppatieteiden välimaastossa ja sama teema on jatkunut työssäni. Olen työskennellyt mm. Kelalla, erilaisissa tehtävissä S-ryhmässä ja nyt ICT-asiantuntijapalveluita tarjoavalla Relatorilla. Tietojärjestelmätieteen projektiopinnot jäivät erityisesti mieleeni, sillä niissä pääsi soveltamaan hyvin omaa osaamista."

Kari

tutkija

tietotekniikka

"Valmistuttuani työskentelin yliopiston ja Nokian yhteishankkeessa, jossa loimme reaalimaailmaa mallintavan simulaattorin nopeampien mobiiliverkkojen kehittämiseen. Opinnot antoivat hyvän perustietämyksen alasta ja työssä oppii lisää. Parhaat muistot opiskeluajasta liittyvät ehdottomasti kavereihin. Ilo kannattaa ottaa irti opiskelijabileistä."

Antti

yliopistonopettaja

tietotekniikka

Valmistuin tietotekniikan opettajaksi 2006 ja opinnäytetyöni tekemisen yhteydessä kirjoitin myös tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan. sittemmin olen kouluttanut ja opettanut erilaisia ihmisiä mm. avoimessa yliopistossa. Liikunta on minulle tärkeää ja voin sanoa, että Jyväskylä tarjoaa erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet."

Markku

sovelluskehittäjä

tietotekniikka

"IT-ala ja Open Source ovat minun juttuni! Movial Oy:ssä toimenkuvaani on kuulunut mm. koodaamista ja alan uusien tekniikoiden tutkimista. Olemme kehittäneet mobiililaitteita mm. Nokialle. Opiskelijoita kannustan tarttumaan ennakkoluulottomasti jokaiseen vastaantulevaan kurssiin, mitä kummallisimmista asioista voi olla myöhemmin hyötyä!"

Minna

projektipäällikkö

tietotekniikka

"Viihdyn työssäni oikein hyvin, olen ehdottomasti oikealla alalla! Opinnot tarjoavat perustan, jolle työelämän osaaminen rakennetaan. Tälle alalle ei voi tulla ilman tiettyjä perusvalmiuksia, jotka pitää ensin opiskella. Valmistuminen ei kuitenkaan tee vielä valmista työntekijää. IT-ala kehittyy koko ajan, joten vauhdissa mukana pysyminen on jatkuvaa työtä."

Paavo

tohtorikoulutettava

tietotekniikka

"Rakastuin Jyväskylään heti muutettuani. Tämä on eloisa ja avoin paikka, jossa riittää toimintaa ja kohtaamisia. Yliopistossa kukaan ei hengitä niskaan, vaan vastuu otetaan itse – myös oppiminen vaatii enemmän omaa ajattelua kuin lukiossa. Innostavaa oli matematiikan ja tietotekniikan soveltaminen kiehtoviin aiheisiin kuten grafiikkaan ja musiikkiteknologiaan."

  • Relator Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kaario on väitellyt tohtoriksi Informaatioteknologian tiedekunnasta.
  • Myyntijohtaja Laura Ihanainen on opiskellut Informaatioteknologian tiedekunnassa tietojärjestelmätiedettä.
  • Viime vuodet kovassa kasvussa olleen Relatorin toimipiste on aivan Jyväskylän ydinkeskustassa.
  • Näkymä työpöydältä: SharePoint-portaalikehitystä Visual Studio -kehitystyökalulla.

ICT-asiantuntijaksi!

Jyväskyläläinen Relator Oy on erikoistunut tarjoamaan ICT-asiantuntijapalveluja niin kaupallisille kuin julkishallinnon organisaatioille. Relator kuuluukin niihin yrityksiin, joiden työ on suurelle yleisölle tuntematonta, mutta koskettaa monia.

”Relator on tulkki ihmisen ja tietotekniikan välissä”, toimitusjohtaja Kimmo Kaario kuvailee. “Me autamme määrittelemään millainen teknologia auttaa asiakasta tehostamaan liiketoiminnan prosesseja, esimerkiksi tehostamalla tiedon löytymistä ja ryhmätyömahdollisuuksia.”

”Asiakaslähtöisyys ja riippumattomuus tietyistä ohjelmistoista tai niiden toimittajista ovat keskeisiä arvojamme. Lähdemme aina siitä, että etsimme asiakkaan tavoitteiden kannalta parhaan ratkaisun”, Kaario painottaa.

“Voimme auttaa esimerkiksi ohjelmistohankintojen kilpailuttamisessa ja käyttöönotossa tai jos valmista ei löydy markkinoilta, niin toteutamme ratkaisun heille itse – olemme esimerkiksi olleet toteuttamassa teollisuuden ohjausjärjestelmiä.”

Nimekkäille asiakkaille tehdyistä toteutuksista Kaario on kuitenkin vaitelias.

”Lähtökohtanamme on ehdoton luottamuksellisuus”, hän hymyilee.

Kaario perusti Relatorin vuonna 2007 ja talouden hankalista ajoista huolimatta yrityksen kasvu on ollut kovaa, henkilöstö onkin kasvanut jo 20 ihmiseen. Valtaosa Relatorin työntekijöistä on myös Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan kasvatteja. Yritys tekee tiedekunnan kanssa yhteistyötä myös opinnäytetöiden ja opiskelijaprojektien saralla.

“Olen itsekin opiskellut siellä tietotekniikkaa ja väittelin tohtoriksi 2004”, hän kertoo. “Tiedän, että IT-tiedekunnasta valmistuneilla on alalle tarvittava perusosaaminen.”

Relatorin tuore myyntijohtaja, Laura Ihanainen, on myös IT-tiedekuntalaisia. Tietojärjestelmätieteestä maisteriksi valmistuneen Ihanaisen opinnoissa yhdistyivät kauppatieteiden ja informaatioteknologian osaaminen.

”Molempien ymmärtäminen on minulle tärkeää, koska tehtävänäni on kehittää ICT-asiantuntijapalvelujemme myyntiä ja markkinointia”, Ihanainen summaa.

Molemmat suosittelevat opintojaan tekeville ennakkoluulotonta asennetta.

”Yliopiston mahdollistamaa poikkitieteellisyyttä kannattaa hyödyntää, sillä työelämässä erilaisista näkökulmista on aina apua”, Ihanainen pohtii.

”Ihmisiä rekrytoidessamme etsimmekin aina tällaiseen tiimiin sopivia avarakatseisia ja ketteriä tyyppejä, jotka ovat valmiita uuden oppimiseen ja muutokseen”, Kaario lisää. “Oikea asenne on kaikkein tärkeintä.”

“Näin jälkikäteen olen miettinyt, että opiskeluaikana myös kaikella oheistoiminnalla on merkitystä. Suosittelen hankkimaan hyviä harrastuksia ja tutustumaan erilaisiin ihmisiin yli tiedekuntarajojen.”

  • Jukka-Pekka Parkkonen, Remedy Entertainment
  • Pelialalla tärkeää on intohimo pelaamiseen. Työpaikalla pelaaminen onkin arkea myös Remedyllä.
  • Remedy tekee korkean tuotantoarvon pelejä, joissa keskeistä ovat vahvat tarinat, syvät henkilöhahmot, ja mukaansa tempaava toiminta. Kuvakaappaus Alan Wake -pelistä.
  • Hahmon liikkeiden mallintamista Remedyn Alan Wake -hittipeliin motion capture -puvun avulla.
  • Remedy on palkannut viimeisen vuoden aikana runsaasti uutta väkeä. Eniten kysyntää on ohjelmoijille, muttta pelialalla tarvitaan myös liiketoiminnan sekä grafiikan, äänisuunnittelun ja käsikirjoittamisen osaamista.

Pelialalle!

Tietokone- ja videopelit ovat jo vuosia sitten kasvaneet Hollywoodia suuremmaksi viihdeteollisuuden alaksi. Peliala toimii myös aidosti globaaleilla tuotantomarkkinoilla, mistä kertoo suosiotaan jatkuvasti kasvattaneiden suomalaiset pelitalojen menestys. Espoossa päämajaansa pitävä Remedy Entertainment on maailmankuulu mm. toimintapelejä uudelleenmääritelleestä Max Payne -pelisarjasta sekä psykologisesta Alan Wake -trilleristään.

”Teemme niin kutsuttuja AAA-pelejä eli korkean laadun omaavia pelejä, joiden tuotantobudjetit ovat huomattavan suuria. Remedyn peleissä keskeistä ovat vahvat tarinat, syvät henkilöhahmot, ja mukaansa tempaava toiminta”, Remedyn apulaishenkilöstöpäällikkö Jukka-Pekka Parkkonen kertoo.

Peliala on kasvava työllistäjä. Remedyn henkilöstö kasvoi kesän 2012 aikana yli 80 henkeen. Valtaosa uusista työntekijöistä palkattiin Next Big Thing -yksikköön, joka kehittää pelejä tulevaisuuden konsolisukupolville. Lisäksi yrityksen toinen businessyksikkö, Digital, kehittää parhaillaan seuraavaa menestyskonseptia mobiilialustoille.

”Voin paljastaa vain, että kyseessä on erittäin kunnianhimoisia projekteja”, Parkkonen hymyilee. ”Ja tietysti sen, että kaikki ovat innoissaan saadessaan olla mukana tekemässä koko alaa järisyttäviä juttuja.”

Intohimo peleihin onkin Parkkosen mukaan alalle haluavien tärkeimpiä piirteitä, olipa oma erikoisalue ohjelmointi, grafiikka, äänisuunnittelu, käsikirjoittaminen tai liiketoiminta.

Viime aikoina eniten paikkoja on ollut avoinna ohjelmointipuolella, jonne ihmisiä rekrytoidaan aktiivisesti. Remedy etsii myös osaavia kehittäjiä vahvistamaan Digital-yksikköään ja mobiiliosaamista.

”Opinnoissa kannattaa tietysti perehtyä ohjelmointiin ja sen eri osa-alueisiin, mutta myös oma harrastuneisuus on tärkeää. Monilla alalla olevilla onkin kokemusta demopiireistä, joka on hyvä väylä tutustua alan ihmisiin”, Parkkonen pohtii.

”Monet ujostelevat meille hakemista, koska he ajattelevat meidän etsivän vain heti valmiita osaajia. Tämä on kuitenkin työtä, jota oppii tekemällä, joten me kuulemme erittäin mielellämme erilaisista hakijoista”, hän kannustaa. ”Opinnoissa kannattaakin pitää mielessä, että monipuoliset sivuaineet rikastuttavat ajattelua. Eri alojen ymmärtäminen tuottaa uusia ideoita ja helpottaa pelikehityksessä tarvittavaa yhteistyötä. Viimeaikaisen henkilöstökasvun myötä pystymme myös tarjoamaan entistä paremmin harjoittelupaikkoja lahjakkaille opiskelijoille”, Parkkonen vihjaa.